Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
АНГЕЛСКО ВЪЛШЕБСТВО - ЩАСТИЕ НА ПРАКТИКА
Автор: sleon Категория: Изкуство
Прочетен: 307585 Постинги: 89 Коментари: 110
Постинги в блога от Януари, 2008 г.
image
Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

- Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

- Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!
Категория: Изкуство
Прочетен: 1220 Коментари: 2 Гласове: 0
24.01.2008 16:24 - Imagine

Поздрав за всички, които знаят за какво става въпрос!

За всички хора, които мислят по този начин!

Джон Ленън

Представи си

Представи си, че там няма рай,
това е лесно, ако опиташ.
Че няма ад под нас,
отгоре е само небе.

Представи си всички хора
да живеят за днешния ден...
Представи си, че няма държави -
не е трудно да го направиш,
че не убиваме, не умираме
и няма религия също.

Представи си всички хора
- живеят живот в мир...
Можеш да кажеш, че съм мечтател,
ала аз не съм единствен.
Надявам се някои ден ще се присъединиш към нас
и светът ще бъде единен.
Да си представиш, че няма собственост.
Чудя се дали можеш?
Без алчност и без глад -
едно братство от хора.

Представи си всички хора,
че си споделят целия свят...
Можеш да кажеш, че съм мечтател,
ала аз не съм единствен.
Надявам се някои ден ти ще дойдеш с нас
и светът ще бъде единен.

image

Категория: Изкуство
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.09.2009 21:44

image


Днес много хора не вярват в чудеса: никой не иска да вярва, това на никого не е нужно. Пък и съвсем не е задължително. То просто се случва. Случва се всеки път, когато лягаш да спиш. Дишането ти става бавно и спокойно... приятна отпуснатост и топлина се разливат по цялото ти тяло с всеки дъх, с всяко движение на гърдите ти, прониквайки във всяка твоя частичка. Постепенно всички звуци наоколо стават все по–тихи и по–тихи и в един определен момент цялото твое внимание са насочва дълбоко в самата теб. И ти позволяваш на приятната сънливост да те завладее...

В този момент долитат ефирните нощни елфи и носят малки торбички. А измежду елфите има един водач. Той самият не е най–силен, най–мъдър и най–опитен. Той е просто водач. Ако би имала възможност да го видиш, той може би ще ти се стори малко странен, малко скучен и просто обикновен. Ако познаваше някой подобен на него човек, то той най–вероятно би ти направил много противоречиво впечатление, може би дори би го сметнала за слаб. Но когато елфите са в опасност, той пръв взима своята вълшебна пръчица и се изправя срещу опасността. И другите елфи го следват. По–мъдрите, по–опитни и по–силни елфи винаги са знаели, че той е пръв. Ценят го и го уважават. Именно той избира какво ще има в торбичките всяка нощ. Именно той пръв се спуска над твоята възглавница, докосва косите ти и ти прошепва на ухо... твоето име. Той пръв отваря торбичката си и от нея заструява искряща златиста светлина, която изпълва цялата стая. Това е твоя сън.

И след водачът, на възглавницата ти сядат и другите елфи. От техните торбички към теб летят приятни спомени, радост, необикновени аромати и цветни картини. Благодарение на тях се пренасяш на най–приказни места. На морския плаж, където игривите слънчеви лъчи докосват лицето ти. Можеш да видиш белите пухчета пяна на гребена на преливащите се вълни и да чуеш хрупането на морския пясък под краката си. А може би ще се пренесеш във вълшебна гора, на поляна застлана с най–чудните цветя. Меката трева гъделичка босите ти крака, а росата прави кожата ти още по–мека. Тук е пълно с пъстроцветни пеперуди – и истински и измислени. Тук може да се сбъдне твоето най–тайно желание. И ти искаш да запазиш този свят, да запазиш света, който ти е подарил първият елф.

Елфите премахват тъгата, умората, тежките ти мисли и ги скриват зад обратната страна на Луната. От тъгата правят черния плащ на нощта, от умората – светлината на далечните звезди, от твоите мисли – планетите. Когато настъпва новият ден, елфите започват да правят нови сънища. Това е много важна и трудна задача, защото ако допуснат грешка дори и в един от елементите – ще се получи кошмар.

Но ти спиш и не знаеш за това. Твоето подсъзнание е заето с още нещо и не е известно кога ще разбереш това, което ти вече знаеш – сега или след няколко минути. Ти знаеш, че някоя нощ вместо първия елф може би ще долети някой друг. И всичко ще бъде, както винаги: същото Слънце, същите весели приятели и нови познати, работа или университет. И само някъде дълбоко в душата ти ще остане пустота, която вече нищо друго не може да запълни...

А първият елф ще долита при друго момиче и докосвайки нейната кадифена кожа ще й шепне красиви думи и всяка нощ ще й дарява чудеса...

Категория: Изкуство
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.01.2008 12:57
image

На тези, които са в затруднение, които са попаднали в сляпо разклонение на Лабиринта, които не намират смисъл да живеят – от сърцето си ще им дам бяла българска роза на помощ. Не случайно днес слушате моите думи. Ще ви помоля нещо съвсем мъничко: Попаднете ли някога в беда, спомнете си за това място! Върнете се при мен, когато сте в тежък момент. Елате такива, каквито сте – угрижени, притеснени, отчаяни. Елате, всички ви ще приема, ще бъдем заедно там, тогава... И ще получите утеха – ще почувствате светлината ми. Припомнете си, че на едно точно определено място на света стои Утешителя във Времето и Ви очаква, за да Ви приеме, прегърне, стопли... При мен вече дойдоха някои ваши приятели... Просто си пожелайте да ги видите отново и това ще се случи.

                                        
*Текстът под снимката е из трилогията "Утешителя във Времето", "Бяла книга", глава ХІІ.
Категория: Изкуство
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 11.01.2008 11:45
"Здравейте. Това е телефонният ми секретар. Ако имате лоша новина - кажете я веднага! Ако имате добра - изчакайте звуковия сигнал!"

"Здравейте! Няма ме вкъщи. След сигнала говорете каквото си искате, без друго ще се обадя само на който ми трябва!"

"Здравейте! За съжаление телефонния секретар е болен, така че с вас разговаря хладилника! Просто не можете да си представите колко дълго се влачих от кухнята до телефона... Ако искате да ми съчувствате, направете го след сигнала!"

"Вие сте с Радио Хоризонт...В ефир сме!"
"Здравейте! Свързахте се с Пентагона, център за насочване на ядрени ракети! Моля, оставете координатите си!"
"Всъщност аз съм си вкъщи, но не искам да разговарям с един изключително неприятен човек! Оставете ми съобщение и ако не ви се обадя - значи това сте вие..."
Категория: Забавление
Прочетен: 1207 Коментари: 2 Гласове: 0
image
      Аз съм твоята утеха, вървя през времето навред по света и търся изоставените, страдащите, обидените, неразбраните или отчаяните докрай, всички, които по нелепо стечение на обстоятелствата са загубили своите родители, роднини, децата, любимите си… Търся тези, които са се простили със своите приятели, тези, които са разделени, които не могат повече да плачат, да говорят, да се смеят. Които мълчат.

*Текстът под снимката е из трилогията "Утешителя във Времето", "Бяла книга", глава V.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.02.2008 13:16
Търсене

За този блог
Автор: sleon
Категория: Изкуство
Прочетен: 307585
Постинги: 89
Коментари: 110
Гласове: 518